Vägglöss - Massor med vägglöss

Sanering av vägglöss

Sanering av vägglöss

Ifall du drabbats av vägglöss kan det bli svårt att göra sig av med skadedjuren, speciellt om de har fått möjligheten att ostört föröka under längre tid. Det finns dock många metoder för att bekämpa, utrota och sanera vägglössen ifall man vet var vägglössen gömmer sig på dagarna.

Har man hittat vägglössen innan de hunnit sprida ut sig i lägenheten går det också att utrota lössen på egen hand.

Bekämpningsmetoder mot vägglöss

Det finns ett flertal olika bekämpningsmedel och utrotningsmetoder för att bli kvitt vägglössen. Arbetsinsatsen och metodernas effektivitet varierar och ofta används flera metoder parallellt.

Vägglusen är lätt att döda om man ser den men tyvärr gillar de små lössen att gömma sig. Svårigheten är att utrota vägglössen helt och hållet. Det räcker med att några få överlever för att problemet ska komma tillbaka. Vägglössens vilja att gömma sig i små springor och utrymmen gör bekämpningen till en svår uppgift.

Värme mot vägglöss

Värme mot vägglöss

Alla sängkläderna så som täcke, lakan, kuddar och örngott kan torktumlas i 50°C under 60 minuter, vilket effektivt dödar både lusäggen och vägglössnymfer och vuxna vägglöss. Ångtvättar och ångstrykjärn kan också hjälpa till att döda vägglöss.

Strykjärn används med fördel på tunnare klädesplagg och sängkläder eftersom det viktiga är att lusen, som kan vara i tyget, blir minst 50°C.

Ångtvätt kan användas i försök att sanera madrasser. Dock måste man vara säker på att hela madrassen, även i mitten, blir minst 50°C. Ångtvätten fungerar även för att bekämpa vägglössen i skrymslen inuti sängramen eller i sängbottnen.

En vägglus dör vid en temperatur omkring 50°C. Vägglöss i alla utvecklingsstadier dör nästan alltid vid 10 minuters exponering för 48°C värme. Dock försöker vägglusen undkomma värmen så det är viktigt att även de innersta i madrassen eller sängbotten uppnår korrekt temperatur.

Kyla mot vägglöss

Kyla mot vägglöss

Kyla fungerar för att utrota vägglöss. Ett problem med kyla är att vägglössen går i dvala vid lägre temperaturer och då inte rör på sig.

Vägglöss tål ganska mycket kyla under kortare tid men om man har -18°C i frysen så bör man lägga in textilen och låta den ligga där i 100 timmar för att vara helt säker på att lössen och äggen är döda. Det går också att använda kolsyreis eller torris som är -78°C.

I norra Sverige kan det gå att lägga ut sängkläderna och sängen när det är riktigt kallt men de får vara där ute ett par dagar.

Ozonbehandling av vägglöss

Ozonbehandling av vägglöss

Ozon går att använda för att bekämpa vägglöss. Ozon är en naturlig gas som finns i atmosfären men som också kan framställas på jorden, t.ex. laserskriver och kopieringsmaskiner skapar ozon. Med ozon kan man bekämpa mögel och ohyra efter som gasen är frätande och bakteriedödande.

Vanligtvis används ozongeneratorer för mögelsanering men kan fungera även på vägglöss. Fördelen med ozon är att den tränger in springor och i väggar på ett effektivt sätt så det är ganska lätt att vägglössen utsätts för ozonet.

Bäst är att ta in professionella skadedjursbekämpare men det går att köpa eller hyra ozongeneratorer.

Bekämpningsmedel mot vägglöss

Bekämpningsmedel mot vägglöss

Det går att spraya vägglössen med olika bekämpningsmedel.

Att spraya alkohol direkt på vägglöss eller vägglusägg har en kortsiktig effekt. Det dödar de vägglöss som du ser och kommer åt men inte övriga. Risken är dock att alkoholen kan antändas och i värsta fall skapa en större brand.

Rödcederolja, som framställs av rödcederträ, fungerar effektivt mot t.ex. vägglöss, pälsängrar och silverfiskar. Rödcederoljan luktar så otäckt så vägglössen försvinner, men då till något annat ställe, t.ex. ett annat rum eller till grannen så detta löser inte problemet långsiktigt. Det kan dock vara bra att spraya rödcederolja i väskan innan man åker hem från semestern i t.ex. Asien.

Övriga metoder mot vägglöss

Övriga metoder mot vägglöss

En metod att bli av med vägglössen är att svälta ut den genom att vägglössen inte ges någon möjlighet att suga blod.

Om sängen garanterat är fri från vägglöss placeras sängen en bit ifrån väggen. Sängbenen ställs i plåtburkar som på insidan är insmorda med vaselin på insidan vilket gör att vägglössen inte kan passera. Det går också att ha kiselgur eller kiselpulver i burkarna.

Det går också att sätta upp dubbelhäftande tejp runt sängen vilket får vägglössen att fastna om de försöker klättra upp på sängen.

Dessa metoder fungerar bara om ni inte har husdjur som kan mata lössen och ni kan behöva hålla på detta sätt i ett par månader innan ni är helt fria från vägglöss.

Professionell skadedjurbekämpning

Vägglöss

Ifall ni snabbt vill bli av med vägglössen bör ni kontakta en professionell skadedjursbekämpare. Att ha fått in vägglöss är mycket otrevligt och kan vara psykiskt påfrestande vilken är ett problem som många då vill snabbt lösa.

Det finns allt fler skadedjursutrotare som bekämpar och utrotar vägglöss eftersom förekomsten av lössen har ökat så mycket de senaste åren. Ta gärna kontakt med ett par av dem för att får råd, att den gör en undersökning eller rent av att de kommer dit med en lushund som mycket snabbt markerar var ni har vägglöss.


Hitta skydd mot vägglöss och skadedjur hos


All skadedjursbekämpning

Här finns all hjälp du kan behöva för att bekämpa vägglöss och andra skadedjur.

Metoder för att bli av med vägglöss

Tillverkare av vägglössskydd

Här hittar du en del tillverkare av vägglösskydd.


Allt om svårbekämpade vägglöss

Här finns mycket mer intressant fakta och info om vägglusen och vilka metoder du kan använda för att sanera bostaden från vägglöss.Meny - Vägglöss
Till förstasidan på www.vaggloss.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
SaneringBettOrsakerNyheter