Vägglöss - Massor med vägglöss

Vägglöss Bett

Vägglöss Bett

Bett från vägglöss är ofta det första tecknet på att man fått in vägglöss i hemmet. Ifall du märker av att du fått bett av vägglöss, hjälper det inte att byta sovplats eller sovrum under några dagar.

De små vägglössen kommer märka av att maten försvunnit från sängen och agerar på det. Antingen letar de efter dig i andra rum i huset eller så letar de upp någon ny blodgivare. Detta kan leda till att de sprids till många rum i bostaden vilket gör dem mycket svårare att utrota.

Om vägglössen inte hittar mat på några dagar kan de gå ner i dvala och vänta i över ett år på att du ska återkomma som en härlig måltid.

Bett från vägglöss

Bett från vägglöss

Bett från vägglöss kan likna myggbett och kliar normalt ganska mycket under flera veckor. Vissa får dock inga symptom alls efter ett bett från en vägglus vilket gör att det kan ta lång tid innan vägglössen upptäcks.

Det är inte ovanligt att man blir biten av fler olika löss under natten på bröst, rygg, armar och ben. En vägglus kan bita allt från ett till fem bett under en natt beroende på om den fått äta i fred eller om du rört dig under måltiden.

Ett sätt att lindra betten är att tvätta betten med ljummet vatten och en pH-neutral tvål. Om du kliar på betten förvärras dem och det kan bli ärr eller infektion.

Ifall det kliar mycket kan du använda en bedövande salva i syfta att lindra klådan. Vägglössbett som svullnar upp väldigt mycket kan tyda på en allergisk reaktion och då bör du kontakta en vårdcentral.

Symptom från vägglössbett

Symptom från vägglössbett

Människor kan reagera mycket olika på ett bett från vägglöss. Bland annat beror reaktionen på vilken typ av vägglus det är, i vilket utvecklingsstadie vägglusen är samt framförallt hur känslig personen är för bett från vägglöss.

Ett angrepp från ohyra, i form av vägglöss, kan även gå helt obemärkt förbi utan några märken vid bettet. I ett fåtal fall har symptom såsom yrsel och illamående uppstått hos känsliga individer men detta är ofta en psykologisk reaktion.

När bett från vägglössen inte ger upphov till några symptom så kan lössen föröka sig mycket innan de upptäcks. Därför ska du vara glad om du får lusbett som syns.

Det är mycket ovanligt mer allergichock, anafylaktisk reaktion, vid bett från vägglöss men det förekommer.

Behandling av vägglusbett

Behandling av vägglusbett

Klåda av bett från vägglöss kan vara mycket intensiv runt omkring bettet och det vanligt att man kliar upp ett sår eller irriterar huden. Om man har kliat sönder ett vägglusbett ska detta rengöras noga för att undvika en infektion. Antihistamin och kortison används oftast för att dämpa klådan.

Kortison är mest effektivt tack vare det både lindrar klådan samt minskar svullnaden. Antihistamin i främst till för att lindrar klåda.

Varmt vatten men även kallt vatten också dämpa klådan.

Psykiska reaktioner från vägglöss

Psykiska reaktioner från vägglöss

Vägglöss är jätteäckliga tycker de flesta och de psykiska problemen med att ha vägglöss är ofta större än de fysiska besvären från vägglössen. Vanliga reaktioner på att ha vägglöss hemma är stress, oro samt sömnbrist.

Vanföreställningar där man ser vägglöss i sängen och känner lössen på kroppen är vanligt förekommande. Dessa vanföreställningar av "kliande smådjur" beskrevs först av svenske neurologen Karl Axel Ekbom och kallas för Ekboms syndrom.

Tänk på att en del av kliningarna inte är äkta när du inte kan sova på natten.


Hitta skydd mot vägglöss och skadedjur hos


All skadedjursbekämpning

Här finns all hjälp du kan behöva för att bekämpa vägglöss och andra skadedjur.

Metoder för att bli av med vägglöss

Tillverkare av vägglössskydd

Här hittar du en del tillverkare av vägglösskydd.


Allt om svårbekämpade vägglöss

Här finns mycket mer intressant fakta och info om vägglusen och vilka metoder du kan använda för att sanera bostaden från vägglöss.Meny - Vägglöss
Till förstasidan på www.vaggloss.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
SaneringBettOrsakerNyheter