Vägglöss - Massor med vägglöss

Vägglöss Fakta

Vägglöss Fakta

Vägglusen är en liten insekt i ordningen halvvingar som livnär sig på att suga blod från större däggdjur såsom människan, hundar eller katter. Vägglusen har vingar men den kan inte flyga och den definieras som en skinnskalbagge.

Vägglöss betraktas som ohyra och som skadedjur och ska bekämpas snabbt så fort den upptäcks i ett svenskt hem. Vägglusen orsakar egentligen inga skador på sängar, möbler eller i hemmet, men den kan orsaka stort fysiskt och psykiskt lidande för drabbade människor.

Vägglusen är internationell

På engelska heter vägglöss bed bugs, vilken finns bland annat i den klassiska godnattfrasen: Good Night – Sleep Tight - Don't Let The Bed Bugs Bite.

På latin heter en vägglus heter Cimex Lectularius på latin och släktet vägglöss kallas även Cimex på svenska. Det var Carl von Linné som gav vägglusen dessa latinska namn år 1758.

Vägglöss = Skadedjur och ohyra

Vägglössens livscykel

Vägglusen trivs bäst i tempererat klimat och trivs därför bra i Sverige. Främsta orsaken till att vägglusen inte har varit så vanlig i Sverige på många år är tack vare aktiv bekämpning.

I andra motsvarande länder är vägglusen tyvärr betydligt vanligare eftersom de bekämpats i mindre omfattning. Vägglusen tillhör ett släkte, Cimicidae, med ett 90-tal olika sorters löss, där Cimex Lectularius den klassiska vägglusen som suger blod från människan. Det finns ett par andra medlemar i vägglusfamiljen som kan bita människor om det inte finns någon annan föda.

Vägglus nymf

En vuven vägglus är omkring 5 mm lång och 2–3 mm bred och kan lätt ses med blotta ögat. Vägglössen är inte heller så snabba utan är ganska lätta att upptäcka ifall man misstänker att man drabbats av dem och letar efter vägglössen. Kroppen på en vuxen vägglus är rödbrun i färgen och vägglusens form är platt och lite oval.

Vägglössen använder feromoner, doftämnen, för att kommunicera. Detta kan vara en lukt för att bestämma plats för sitt bo och en annan lukt för att visa vägen till en säng där människor sover.Hitta skydd mot vägglöss och skadedjur hos


All skadedjursbekämpning

Här finns all hjälp du kan behöva för att bekämpa vägglöss och andra skadedjur.

Metoder för att bli av med vägglöss

Tillverkare av vägglössskydd

Här hittar du en del tillverkare av vägglösskydd.


Allt om svårbekämpade vägglöss

Här finns mycket mer intressant fakta och info om vägglusen och vilka metoder du kan använda för att sanera bostaden från vägglöss.Meny - Vägglöss
Till förstasidan på www.vaggloss.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
SaneringBettOrsakerNyheter